Tietoa tryffeleistä
Tryffelit ovat maailman kallein syötävä sieni. Tryffelit kasvavat maanpinnan alla jopa 30 cm syvyydessä ja niitä metsästetään eli paikannetaan ja nostetaan ylös yleensä tryffelin etsintään koulutettujen koirien avulla. Tryffeli muodostaa sienijuurta puiden, pensaiden ja joidenkin muiden kasvien kanssa. Istuttamalla puuntaimia, jotka on siirrostettu tryffelillä, voi perustaa tryffelitarhan ja riippuen tryffelilajikkeesta ja tarhan olosuhteista voi ensimmäisiä tryffeleitä löytyä 6 – 9 vuoden kuluttua. Tryffeleiden tarhaus on ensimmäisenä aloitettu Ranskassa ja Italiassa, myöhemmin mm. Espanjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Johtuen tryffelin korkeasta kaupallisesta arvosta on Suomessakin herännyt kiinnostus selvittää mahdollisuuksia tryffelin viljelyyn. Onnistunut tryffelitarhaus voi tuoda lisätuloja maanviljelijöille, ravintoloille, koirakouluttajille ja muille yhteistyötahoille. Ensimmäiset tryffelitarhat Suomessa perustettiin vuonna 2006 Juvalle, Rantasalmelle ja Mikkeliin.
Vastaanotamme ja tutkimme mielellämme luonnontryffelilöydöksiä, joita suomalaiset lähettävät meille metsistään ja puutarhoistaan. Vuodesta 2007 saakka olemme vastaanottaneet ja tutkineet satoja maasieninäytteitä ja varmistaneet, onko näytteissä ollut kyse aidoista tryffeleistä. Suomesta on löytynyt aitoja tryffeleitä ja ne on tunnistettu luonnontryffeleiksi. Kartta näyttää sijainnit ja kaupungit, joiden lähistöltä tryffelilöytöjä on tehty.
Kartta luonnontryffelilöydöistä Suomessa
Olemme tunnistaneet Suomessa luontaisesti kasvavia maasienilajeja DNA-analyysein ja näitä tuloksia on julkaistu kansainvälisissä tiedejulkaisuissa yhdessä maailmanlaajuisesti tunnettujen tryffelitutkijoiden kanssa.
JTK jatkaa suomalaisten lähettämien maasieninäytteiden tunnistamista.
Suomalaisia villitryffeleitä
Suomessa kasvaa useita tryffeleitä muistuttavia maasieniä. Nämä sienet eivät ole syötäviä ja niihin koskemista paljain käsin tulisi kaiken varalta välttää. Näitä metsistä, pihoilta ja puutarhoista löytyneitä erilaisia tryffelinkaltaisia sieniä ei saa syödä, vaikka ne näyttäisivät oikeilta tryffeleiltä. Suosittelemme lähettämään sienet Tryffelikeskukseen lajitunnistusta varten.
Seuraavissa kuvissa esimerkkejä näistä ”vale-tryffeleistä”
Hydnotrya
Rhizopogon
Scleroderma
Elaphomyces