TIETOA TRYFFELEISTÄ

Tryffelit ovat maailman kallein syötävä sieni. Tryffelit kasvavat maanpinnan alla jopa 30 cm syvyydessä ja niitä metsästetään –paikannetaan ja nostetaan ylös- yleensä tryffelin etsintään koulutettujen koirien avulla. Tryffeli muodostaa sienijuurta puiden, pensaiden ja joidenkin kasvien kanssa. Istuttamalla puuntaimia, jotka on siirrostettu tryffelillä, voi perustaa tryffelitarhan ja riippuen tryffelilajikkeesta ja tarhan olosuhteista voi tryffelisatoa odottaa 4-6 vuoden kuluttua. Tryffeleiden tarhaus on ensimmäisenä aloitettu Ranskassa ja Italiassa, myöhemmin mm. Espanjassa, Ruotsissa ja Tanskassakin.  Johtuen tryffelin korkeasta kaupallisesta arvosta on Suomessakin kiinnostusta selvittää mahdollisuuksia sen viljelyyn. Onnistunut tryffelitarhaus voi tuoda lisätuloja maanviljelijöille, ravintoloille, koirakouluttajille ja muille yhteistyötahoille. Ensimmäiset tryffelitarhat Suomessa perustettiin vuonna 2006 Juvalle, Rantasalmelle ja Mikkeliin.

VillitTryffelit

Villejä suomalaisia tryffeleitä

SUOMESSA TEHDYT LUONNONTRYFFELILÖYDÖT

Juvan Tryffelikeskus on analysoinut vuodesta 2007 lähtien satoja suomalaisia luonnonvaraisia maasieniä. Alla olevassa kartassa on kuvattuna Suomessa tehdyt villitryffelilöydöt.

Tryffelikartta

Suomessa kasvaa myös muihin kuin Tuber-sukuun kuuluvia maasieniä, joita usein erehdytään luulemaan tryffeleiksi. Alla on niistä esimerkkejä (suku on mainittu kuvan alla).

Hydnotrya

Rhizopogon

Scleroderma

Elaphomyces